2015.05.24 Mount Elbrus-Oktybar ’Skoe Oroszország 410 Km

Az éjszaka szerencsére eseménytelen volt. Senki sem jött a sátorhoz. Reggel korán felkeltem, összepakoltam, megreggeliztem és útnak indultam. Az éjszaka hűvös volt, de a hálózsákban nem fáztam. Nem sokkal azután, hogy útnak indultam, egy tehéncsordát kellett kerülgetnem és egy azt követő kanyar után megállítottak a rend őrei. Odaadtam a papírjaimat és nyugodt voltam, mivel semmilyen vétséget nem követtem el. Mondja a rendőr, hogy átléptem a záróvonalat és ez 5000 Rubel büntetés. Mondom NYET. Mondja DA. Mondom NYET. A másik rendőr az autóban volt és videókmerázott, de a másik irányt. Még egy párszor elmondta az 5000 Rubel tarifát, majd valahogy lecsökkent 1000 Rubelre. Mondja a rendőr, ha nem fizetem ki az 1000 Rubelt, akkor elveszi a jogsimat és mehetek haza. Mondtam, hogy nem értem, mivel nem csináltam semmit. De átléptem a záróvonalat. Mondtam, hogy szeretném látni a felvételt. Ugyanis, ha át is léptem, szerintem nem, akkor sem láthatta, mivel a tehéncsorda kerülgetése kettő kanyarral korábban volt. Szóval mondom, hogy szeretném látni a felvételt. Mondja, hogy nincs felvétel, mert a kollégája a másik irányt veszi. Szóval akkor miért is kellene fizetnem? Mondtam, ha minden ilyen esetben fizetnék, Volgográdból hazamehetnék, mert elfogyna a pénzem. Ezt nem tudom mennyire értette, de enyhülni látszott. Megkérdeztem van-e gyereke. Mondja, hogy egy fiú. Ekkor előkaptam egy matricát, egy hűtő mágnest és adtam kettő karkötőt, hogy a másik is kapjon valamit, és láss csodát, már nem is szegtem szabályt.

Mondta Davaj!!!! Nyeregbe pattantam és elinaltam mielőtt meggondolná magát. Úgyhogy megtanultam, betartani a szabályokat és biztosnak lenni abban, hogy nem követtünk el semmit. Akkor harcolhatunk az igazunkért.

Továbbmentem az Elbrus hegyhez. Nem tudom tudtátok-e, de az Elbrus Oroszország legmagasabb hegy és a világ 10-ik legmagasabb csúcsa is egyben. Nem tudom, kik határozzák meg, hogy pontosan hol húzódik a határ Európa és Ázsia között, de a szervek között vita van. A legfrissebb adatok szerint az Elbrus, Európa legmagasabb hegycsúcsa. A felvonók működtek, úgyhogy kifizettem 600 Rubelt, hogy felmehessek. A felvonó 3780m magasságra vitt. Onnan már csak a sífelvonó ment feljebb, de azok üzemen kívül voltak. Fent létem alatt egy kicsit kóválygott a fejem és valahogy nem voltam rosszul, de jól sem. Nem tudom eldönteni, hogy ez a felvonó, vagy a 3780m-es magasság. Egy kicsit csalódás volt, mivel a hegy csúcsa ködbe, illetve felhőbe burkolózott, így túl jó fotókat nem tudtam készíteni. Ez benne van a pakliban. A csalódás azért volt, mert még egy rohadt kávézó sem volt nyitva. Szóval felmentem, csatangoltam egy fél órát, majd lejöttem. Hát ennyi volt számomra az Elbrus. Mikor már lent voltam kezdett kisüt ni a nap, de egy fotó kedvéért vissza nem megyek ismét 600 Rubelért. Úgyhogy irány Volgográd. Ez szó szerint csak az irány, mert egy napra túl messze lenne. A fenekemen már így is vízhólyagok vannak. Szóval az a 4-500 Km egy napra elég.

A Kaukázust elhagyva, nyílt terepre, az Orosz alföldre érkeztem. Az út nyíl egyenes, amíg csak a szem ellát. Gyorsabban nem merek menni, mint max. 100Km/h és éberen figyelek. Ha rendőrt látok, onnan könnyű 90 Km/h-ra lassítani. Rengeteg kis falun jöttem át és ugye idén van a II. Világháború befejezésének 70-ik évfordulója. Na, ez itt nagy ünnep lehetett országszerte. Minden faluban és településen emlékművek, kiállított tankok és rengeteg koszorú. Még autók hátsó szélvédőjén is erre figyelmeztető matricák. Hogy ennyire ünneplik, az igazán megható és érthető. Tetszik. Megálltam egy út melletti csehóban, ahol sok a kamion, ott jó a kaja, és megvacsoráztam. Na napok óta itt sikerült kicsit rendesebben megmosakodnom. Ugyanis ahol eddig megálltam, vagy nem volt víz, vagy jégtáblák úsztak rajta, úgyhogy már rám fért. Holnap Volgogradban a motorosoknál remélhetőleg tudok egy forró zuhanyt venni, borotválkozni, és mosni. Ezután még egy kicsit motoroztam majd találtam szálláshelyet. Innen Volgográd még 450 Km, az holnapra pont elég.

Mivel időben megálltam, gondoltam kicserélem a biztosítékot a ködlámpáimnak, mivel rövid 15 perces működést követően, megadták magukat. Na nem azért mert nagy lenne a köd, hanem az motor gyári lámpája sz’rt sem ér és amikor kivilágítatlan alagútba érek, szó szerint semmit sem látok. Na mindegy gondoltam, bizti. Idom le, bizti ki, kutya baja. Oké nézzük tovább. Kapcsoló. Semmilyen égési nyomot nem látok rajta. Csatlakozási pontok, semmi külsérelem, égés, vagy szakadás. Közben besötétedett, ezzel elszúrtam vagy kettő órát, elvágtam az ujjam, majd visszaszereltem mindent a helyére. Ki lehetne mérni a kapcsolót, a vezetékeket és előbb utóbb meg lenne a hiba, de ez egy következő feladat lesz, hogy ne unatkozzam.

Itt rengeteg a szúnyog. Már teljesen elszoktam tőlük, úgyhogy a blogot a sátorban görnyedve írom. Ennek az irodának a látványa nem ér annyit, hogy fénykép készüljön róla. Különben a blog írása és a képek és videóanyag letöltése min. 2 órát vesz igénybe minden nap. Képzeljétek, ha egész nap motoroztok, megálltok, sátrat vertek, vacsorát készítetek és ezután nem a puha ágy jön, illetve a derékalj, hanem a napi történés. Ebben a kettő órában nincs benne a képek vágása szelektálása. Ez akkor történik, ha van internet kapcsolat, azaz több nap történéseit egyszerre dolgozom fel. Hát nem gondoltam volna, de fárasztó. A végén jó lesz visszaolvasni, úgyhogy szükséges. Ebből biztos le tud szűrni valamit az utánam jövő motoros és később jó emlék lesz nekem is.

Az Orosz sztyeppe / The Russian Steppe

Az Orosz sztyeppe / The Russian Steppe

Útszéli kávézó / Place to eat beside the road

Útszéli kávézó / Place to eat beside the road

Mit enne a Magyar ember, ha nem gulyást. Igazából ez tbirkapörköltnek nevezném. / What would a Hungarian man eat if not Gulas. Actually it is made from sheep.

Mit enne a Magyar ember, ha nem gulyást. Igazából ez tbirkapörköltnek nevezném. / What would a Hungarian man eat if not Gulas. Actually it is made from sheep.

II. világháborús emlékmű / WW II memorial place

II. világháborús emlékmű / WW II memorial place

IMG_2216-1 IMG_2212-1

Kinevezném a hónap WC-jének / I could call it the toalet of the month

Kinevezném a hónap WC-jének / I could call it the toalet of the month

IMG_2206-1 IMG_2205-1 IMG_2231-1 DSC_0246-1

Elbrus

Elbrus

Elbrus

Elbrus

3780m magasan / 3780m height

3780m magasan / 3780m height

On the top

On the top

Elbrus

Elbrus

Háborús emlékhely / WW II memorial place

Háborús emlékhely / WW II memorial place

Háborús emlékhely / WW II memorial place

Háborús emlékhely / WW II memorial place

Itt volt a részeg nő sztori / Here was the drunk women story

Itt volt a részeg nő sztori / Here was the drunk women story

The night wasn’t much happening, luckily. Nobody came to the tent but I did not have a good night sleep. I got up early in the morning, had some breakfast and left. The night was a little bit cold, but I felt comfortable in my sleeping bag. I didn’t ride far, when had to pass a crowd of cows. As went by them, I came out of a corner a police stops me. So I pull over, I was calm, since I did not do anything wrong. I handed them my papers. The officer tells me that I crossed the middle line and I have to pay 5000 Rubel fine. I said NYET! He says DA! I say NYET. The other officer was sitting in the car and using a hadycam to record the traffic from the other direction. This officer told me a few times the 5000 Rube fine and for some reason the amount was decreased to 1000 Rubel. He tells me that if I do not pay the 1000 Rubel fine, he will take my driver’s license and I will have to go home. I said I do not understand, because I did not do anything wrong. He says I crossed the middle line. I said I’d like to see the video recording. Since if I had crossed that damn line, I knew I did not, he could not have seen it, because the cows were at least two corners before they were. So it was impossible that he saw. So I said again that I’d like to see the video. He said there is no video because his colleague is recording the other direction. So why should I pay? I told him that if I paid in every situation like this, then I would have to go home from Volgograd, because I will not have any money left. I do not know how much he understood out of this, but slowly he calmed down. I asked him if he has a child. He said he has a son. OK. I picked out one sticker, one fridge magnet and gave him two bracelets, so the other cop would get one as well and miracle happened. I did not break any law.

He said, Davaj!!! So I jumped in the saddle and left, before he would change his mind. So I learned one thing. Keep the traffic regulations and I always must be sure what I did and what didn’t do. This way I can always fight for my right.

So I headed off to Mount Elbrus. I do not know if you are aware about this, but I will write it anyway. Elbrus is the highest mountain in Russia and it has the 10th highest peak in the world. I’m not sure who determines where the border line between Europe and Asia is but these authorities have some disagreements. According to the latest data, Elbrus is the highest mountain of Europe.

The cable cars were in operation, so I paid 600Rubel to take me up. These cable cars can take you up to 3780m height. From here the skiing lift go up further but they were out of operation. During my stay up at this elevation I felt a little dizzy. I wasn’t feeling bad but I wasn’t god either. I’m not sure whether it was due to the cable car or the 3780m elevation.

I was a little disappointed because the peak was covered by clouds, so I could not take good pictures. These things can happen. My disappointment was because you could do absolutely nothing up there. Not even on coffee shop was open.

So I walked around a half hour and came down. So this was Elbrus for me. When I was down by my bike the sun started coming out. I’m not sure that up at the peak it cleared up as well but I said I will not pay 600 Rubel and go back up again for a photo.

So let’s head towards Volgograd. It is just towards, because it would be too far for one day. I have blister on my back. About 4-500 Km is enough for me for one day.

As soon as I left the Caucasus I arrived to wide open space. This is the Russian flat land. The road is straight as far as you can see. I do not go faster than 100 Km/h and I’m always watching for cops. If I can see a cop, or the upcoming traffic is signaling, then from here it is easy to slow down to 90 Km/h.

I came through a lot of small villages and cities and as you know the 70th anniversary of finishing WW II is this year. Plenty of statues, tanks exhibited and a lot of wreaths everywhere. Even there are stickers in the back window of the cars. It is very nice that they celebrate it so much. I like it.

On the way I stopped at a roadside grill place, where there are a lot of trucks the food is good. So I had dinner. For days this was the first time since I could wash myself up. Just at a sink, but still felt great. Places where I could stop until now either had no water nearby or ice was floating on the river. Tomorrow in Volgograd at the biker’s place I will take a hot shower, shave and do some laundry. Not far from the grill place I found a quiet place to camp. Hopefully no drunk, or sober people will come up to me. Volgograd is about 450 Km and it is enough for one day.

Since I stopped early I thought I change the fuse in my fog lights, since I only used them for 15 minutes and they went off. I’d like to have it fixed not because I’m expecting fog, but the original headlight of my bike doesn’t worth sh’t and when I enter into unlit tunnels I’m serious that I do not seen anything. So I though change the fuse. Covers off, fuse out, wasn’t blown. OK lets go further. Switch. No physical problem can be seen. Burned wire or broken cable or nothing. So in the main time it got dark. I screwed up 2 hours with this, cut my figure put everything back together. I know the switch can be tested and I have the tester as well and connections could be checked but this will be my next project so I would not get bored.

Here are tremendous mosquitoes are eating me alive. So I’m seating in my tent and writing this blog. My back hurts from uncomfortable position but I have to do it.

Now the look of this office does not worth a photo on the net. To write the blog each day, download the photo and video material it takes min. 2 hours each day. This does not include any post processing or selecting pictures. This takes place when I have internet connection so I work on multiple days at the same time. Actually just think about this. You ride your bike all day long, you finally find your camping spot, pitch a tent and get your house ready, prepare some meal and then you do not go to bed, but you start writing what happened on that day. It is really tiring. However I know it will be good to read all this later t home so it worth it. Hopefully some other biker coming after me gets some useful information as well.

2 thoughts on “2015.05.24 Mount Elbrus-Oktybar ’Skoe Oroszország 410 Km

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s