2015.06.12-13 Samarkand-Nurak Tádzsikisztán

A kettő napot azért vetem egybe, mert Samarkandtól Termiz-ig nem nagyon történt semmi. Az út nagyon rossz minőségű volt. Nem is értem, hogy megépítenek egy 500 m-es útszakaszt, majd utána 500 m ahol nincs is út. Majd ismét 500m jó út, majd megint semmi. Pont, ahogy elkezdenél felgyorsítani, már vége is az aszfaltnak. Szörnyű volt. Ehhez az érzéshez társult még az, hogy Kb. 10-szer kellett megállnom regisztrációra és ami még nagyon fontos, hogy itt mértem a legmelegebbet. 46.6 C fokot. Azt hittem megőrülök. Meg is álltam egy tónál és úgy ahogy voltam, motoros ruhában nakig merültem a vízbe. Persze előtte kipakoltam a zsebeimet. Az utolsó előtti helyen a rendőr minden papíromat elkérte, még a biztosításomat is. Majd megkérdezte, hogy van-e fényképezőgépem. Mondtam, hogy igen. Mekkora? Mutatom. Mondta meg akarja nézni. Kb 5 kép volt benne, mert a hotelben letöltöttem őket, de, szerencsére a 3-iknál mondta, hogy mehetek. Termiz és határ között,, szerintem a határon, ellopták a régebbi akciókamerámat. Máshol nem hagytam felügyelet nélkül a motort, csak ott. A kamera a tanktáska külső zsebében volt. Ezt már csak Tádzsikisztánban vettem észre. Van még egy kamerám, de annak a töltő csatlakozásánál van valami érintkezési hiba, és menet közben nm tudom tölteni. Úgyhogy, akkor tudom használni. Mindenesetre bosszant a dolog

Az Üzbég határon mindent ellenőriztek. Az összes gyógyszeremet interneten megnézték, a táskáimat kipakoltatták, az útlevél ellenőrzésnél olyan kérdéseket tettek fel, hogy ki a Magyar miniszterelnök, mi Magyarország fővárosa, stb. Nem tudom mit gondoltak, hogy. Magyar útlevéllel, magyar motorral és papírokkal, magyar jogsival. Viagrát és óvszereket szerettek volna találni. Nagyon rá voltak izgulva. Többször meg is kérdezték. Ezek viszont nem voltak nálam, így ilyen tekintetben nyugodt voltam. Viszont kaptak egy kamerát. Zárjatok, mindent. Attól, hogy egyenruhában vannak, még nem garancia semmire.  Az Üzbég oldalon a határátkelés Kb 4 órámba telet. A Tádzsik oldalon, ha nem, kellett volna várnom, elég lett volna 10 perc. Tádzsik oldal szuper egyszerű és könnyű. Itt azonban fizetni kell 10 USD-t, nem tudom mire, viszont nem zsebre megy, mert kaptok róla elismervényt. Kamionosoknak is fizetniük kellett. Szerintem mindenkinek, ez valami eljárási díj lehet.

Ahogy átértem Tádzsikisztánba az út megjavult. Teljesen sima autópálya, viszont rengeteg a rendőr és nem esik nehezükre a büntetés kiszabása. Inkább a lakott részeken láttam sok rendőrt dolgozni és büntettek is. Dusanbe egy nagyváros hangulatát kelti. Tele parkokkal, szökőkutakkal, széles utcákkal. Készítettem egy pár fényképet, majd vetem ki pénzt az automatából, na, ez nem a zsebem, hanem itt valóban használhatóak a bankkártyák és sok helyen fizethettek is vele. Itt már nem kérdés a benzinkérdés. 95-ös oktánszámú benzin 4,8-5,4 TJS között mozog. Láttam 98-as oktánszámút is. A határhoz közel csak 80-as oktánút és esetleg 91-est láttam, ahogy közelebb értek Dusanbéhoz, onnan már sok új kút van shoppal. Üzbegisztánhoz képest, mintha más világ lenne. Persze az autóduda nyomkodásának vírusa a Tádzsikokat is megfertőzte, de nekem szimpatikusabb.

Dusanbéban nincsenek motorosok, illetve állítólag, és miért kérdőjelezném meg, van egy férfi, aki motoros túrákat szervez és motorokat ad bérbe. Leírom az adatait. Én nem beszéltem vele, hanem a Norvég motoros, Eric beszélt vele. Mondta Ericnek, hogy szombaton nem lesz Dusanbéban, csak vasárnap. Én szombaton voltam ott, és amúgy sem terveztem ott aludni, úgyhogy én nem hívtam. Ha bármi baj lenne, itt egy elérhetőség. Állítólag beszél angolul, hát ezt nem tudom.

A srác neve Farik. Tel.: +992 918 61 35 37. Ő mondta, hogy Dusanbéban a szállások 80-100 USD között mozognak. Ez nekem drága. Említette azt is, hogy állítólag van egy hotel 15 USD-ért. Én nem maradtam a városban, úgyhogy nem tudom.

Dusanbét elhagyva Nurek felé vettem az irányt. Az út jó. Nurak 1200 m magasságban a hegyek között fekszik. Nurak csak azért lényeges, mert ahhoz tájoltam a navigációt. Kértétek, hogy írjam le, hogy hol aludtam. Már beesteledett, és mivel vacsorát már ettem Dusanbéban, így ezzel nem kellett foglalkoznom bár különben is sátorban ettem volna, csak akkor korábban állok meg. Nuraket elhagyva, teljesen rám sötétedett és már nagyon kellett volna egy szálláshely. Egyszer baloldalon láttam egy kis használaton kívüli autónyomot menni felfelé a hegyoldalra. Mondom, ezt megnézem. Már fel kellett kapcsolnom a ködlámpákat is, hogy a terepviszonyok nehogy meglepetést okozzanak. Egy ideig mentem motorral, majd gyalogosan derítette fel a terepet. Egész jó helyet találtam. Fantasztikus kilátással, és nem kellett attól tartanom, hogy reggel állatok között ébredek. Az út egy telefonerősítő állomáshoz vezetett, ami egy kis konténer. Ide nem jön a kutya sem és itt nem legeltetnek. Szóval már fejlámpával de felvertem a sátrat és a korábban vett sárgadinnye felét, gyorsan elpusztítottam. Már nagyon szerettem volna enni sárgadinnyét. Egy hatalmas tóra néz a sátor és a tó telis, tele van apró szigetekkel. Nagyon vadregényes. Ez a tó alattam terül el. Csodálatos látvány. A hely GPS koordinátái: É:38.32267, K: 69.26050. 1200m magasságban az idő kellemesen 25-28 fok és közel egymillió csillag ragyog felettem, míg a szél lágyan lengedezve hűsít. Nem tudnék jobbat kívánni. A mai estét ismét csillaghotelben szándékozom tölteni, majd azután a Pamair Lodge lesz a célpont. Időm van bőven, úgyhogy nem sietek. A hegyeket élvezem.

Éppen kijöttem a tóból, mikor vendégem lett / I just came out of the lake when I had a guest

Éppen kijöttem a tóból, mikor vendégem lett / I just came out of the lake when I had a guest

Hegyek a láthatáron / Mountains in the horizon

Hegyek a láthatáron / Mountains in the horizon

Reggeli vendégeim Norak-ban. Nagyon kedves emberek / My morning guests in Norak. Very warm hearted people

Reggeli vendégeim Norak-ban. Nagyon kedves emberek / My morning guests in Norak. Very warm hearted people

Hűsölés a tóban / cooling off in the lake

Hűsölés a tóban / cooling off in the lake

Hűsölés motoros ruhában. Árnyékban 46,6 C volt / Cooling off in biking suite. It was 46.6C degrees in shade

Hűsölés motoros ruhában. Árnyékban 46,6 C volt / Cooling off in biking suite.
It was 46.6C degrees in shade

Reggeli blogírás / writing the blog in the morning

Reggeli blogírás / writing the blog in the morning

Táborhelyem Nurak-ban / My campsite in Nurak

Táborhelyem Nurak-ban / My campsite in Nurak

DSC_3177-1

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

Dusanbe

The reason I have the two days together, because not much happened between Samarkand and Termiz. The road is really-really bad. I do not understand. They make 500m good asphalt and the 500m no pavement, then 500m pavement then nothing. As soon as you would speed up, the asphalt ends. It was terrible. The to this feeling ad that I had to stop about 10 times for registration and what is really important I measured the hottest on one area. It was 46,6 C degrees in shade. I stopped at a bus stop to take a break and I measured there. I thought I will go crazy. Then I saw a lake and as I was, in my motorcycle suit, I went in the lake and sit in it for a while. It was a relief. Off course I before I went in the water, I emptied all my pockets. On the last police check the police asked for all my papers, even my insurance. He wanted to find something. He, could not. He even asked if I had a camera. I said, yes. How big. I did not understand why he is interested in my cameras physical size, but I showed him. He wanted to take a look at the photos. I only had about 5 pictures in it, because I downloaded everything in Samarkand. After the third photo, he told me to go. Finally I was on the road. Between Termiz and the border someone stole one of my action cameras. It was in the outside pocket of my tank bag. I only left the motorcycle unattended at the border in the fenced area right by the guard. I was the only one guy there. No cars, no trucks. Nobody, just me and the guards. I had to go in the office for passport control and the bike was unattended. I only found out this in Tajikistan. I still have my other camera, but the issue with that is that it has some connection problem and I cannot charge it while I drive. So I need to charge it up and then I can use it without any issue. It still pisses me off though. So lock everything even at the borders. Just because they have uniform on them does not mean anything.

They have checked everything on the Uzbek side. The checked all my pills on the internet, they made me unpack everything from al my luggage, and they asked me questions like, what is the name of the president in Hungary, what is the name of the capital city of Hungary. I do not know what they were thinking, but I have to tell you it wasn’t a joke. They were damn serious. I had Hungarian passport, Hungarian driver’s license, Hungarian motorbike and its Hungarian papers. They were looking for Viagra and condoms. They asked several times. Sine not of them had on me, I was calm, as calm you can be when you feel like they would like to find something so they can play with you. It took me about 4 hours to leave Uzbekistan.

On the Tajik side it would have been enough 10 minutes, but I had to wait for some truckers. The Tajik side was super easy, simple and friendly. I had to pay 10 USD for whatever; I received a receipt as well, so it wasn’t going into somebody’s pocket. Truckers had the pay as well. It must have been some type of processing fee.

As soon as I crossed the line the roads fantastic, it’s a freeway to Dushanbe, however there are a lot of police man was on duty and they were giving fines. They were mostly within urban areas. Dushanbe is a big city; at least it gives you this impression. It has beautiful parks with a lot of fountains and wide streets.

I took a few photographs and withdrawn some money from the money bank machine. Now the bank machine was not my pocket. Here are really you can use your plastics. I got some cash and had a dinner in a fast food place. You can even pay in a lot of places with you bankcard. Fuel issue I think is not an issue anymore. I95 octane gas costs between 4,8-5,4 TJS. I even saw 98 octane fuels. Fuel quality is god here. Close to the Uzbek border the fuel is still about 80-91 octane, but as you get further from the border there are some new, nice gas stations even with a little shop in them. This is like a different world compared to Uzbekistan. Off course the virus of using horns for everything has infected the drivers here as well.

Here in Dushanbe there is a guy who is organizing motorbike tours. Other than this guy no motorcycles are in Dushanbe. I wasn’t talking to this guy, but the Norwegian biker did. Here are his contact details, just in case: Name: Farik, Tel.: +992 918 61 35 37. He mentioned to Eric, that on Saturday he will be out of town, but Sunday he can be reached. Since I was in Dushanbe on Saturday and I wasn’t planning to spend a night in the city, it wasn’t important to me. He also told Eric that the hotels are 80-100 USD/person/night. Now this would be way too expensive for me. He also said that one hostel should be in town for 15 USD/nigh. I slept enough in hotels in Uzbekistan, so I headed out. I bought some food in a sore, fueled up good 95 octane fuel and hit the road towards Nurak. The road is fantastic, both the scenery and the quality. The Nurak is not really important; I just used it as a middle point to navigate. Nurek is at 1200m elevation. You asked to tell you GPS coordinates where I sleep. It was really dark by the time I found a place. Since I eat dinner in Dushanbe, I wasn’t really concerned. I would have eaten in my tent anyway, but then I would have stopped a little earlier. As I left Nurek it became completely dark. Once I saw some not really used tracks on my left side, so I took that road. I left my bike down and rather walked up a little bit to see how the road is and whether it is possible to sleep there or not. It was a fantastic place, so I went back for my bike. I had to turn on my fog lights as well, so the off-road part going up would not trick me. The road took me to a telephone amplifying station, which is a small container. I knew nobody would come here, unless they need to work on something. Definitely I did not need to be concerned about waking up between a bunch of goats. The view is exceptional. So I quickly pitched my tent, using my head lamp and I eat half of honeydew melon. I was craving for one for a while now. It was juicy and sweet. My tent faces towards a huge lake where tremendous small island sticking out. The GPS Coordinates: N:38.32267, E: 69.26050. The elevation is 1200m, the temperature is fantastic 25-28C degrees. I could not wish for better. My today’s hotel I should call it a star light hotel, since millions of stars are above me. Tomorrow my plan is to camp one more, then Pamir Lodge will be my target. I have plenty of time, so I’m not in a hurry. I love the mountains.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s