2015.05.30-31 Hanbay Kazahsztán – Atiray Kazahsztán

Reggel tehenek és tevék tevék társaságában ébredtem. Elég barátságosaknak tűntek, úgyhogy nem volt mitől tartanom. Hamar összepakoltam, megreggeliztem és útnak indultam. Beértem Atiray-ba és egy bankban megkérdeztem, hogy merre találok egy éttermet, ahol van internet. Azt mondták, hogy Burger King nem messze innen. Elmentem hát és rendeltem egy nagy menüt. Az internet nagyon gyors volt, feltöltöttem egy pár videót és sikerült beszélnem az osztálytársaimmal is. Próbáltam hívni a feleségemet is, de nem sikerült. Amikor onnan visszamentem a motorhoz, egy fiatal motoros srác várt rám. Megkérdezte tud-e segíteni valamiben, mondtam, hogy csak egy boltot mutasson. Elvezetett egy szupermarketbe, ami semivel nem volt sem szegényesebb, sem elavultabb az otthoni legmodernebb zupermarketnél. Ot felhívott valakit és átadta a telefont. A vonal túlsó végén angolul beszélt a srác és mondta, hogy nekik is van egy motoros klubbjuk és lenne-e kedvem az estét velük tölteni a folyó partján sátorban. Nekem sem kelett több, örömmel igent mondtam. Este hétkor elindultunk a folyó partra. Kb 30 Km Atiray-tól. Ez egy magánterület és a folyó igazából az Ural holtága. Nagyon kellemes hely. Fák, víz, napsütés, zene jó társaság. Este vacsorát főztek, söröztünk még kisebb tánc is volt. Itt megtudtam, hogy ennek a motoros klubnak a központja Rostov-ban van Oroszországban. A Fire Motors MC itteni vezetőjének a neve Kostya (beszél angolul). Leírom az elérhetőségeit is (Ő beleegyezett) , hátha valakinek segít. Tel: +7 701 6263936, email: sherbakov_kostya@maul.ru. Max telefonszáma, bár ő nem beszél angolul csak egy pár szót: +7 701 4220799, email: tekton-see@yandex.ru. Na most, ha még értetek rendes, segítőkész embereket, akkor azok ők. Ugyanis ennek a motoros klubnak egyetlen célja van. Önzetlenül segíteni a motorosokat. Mindegy milyen országból valók és mindegy milyen motort vezetnek. Segíteni, segíteni, segíteni. Annyira segítőkészek, hogy már én érzem magam kellemetlenül. Bárki, aki olvassa ezt a blogot, kérlek próbáljátok úgy alakítani az útiterveteket, hogy álljatok meg Atiray-ban és feltétlenül vegyétek fel a kapcsolatot ezekkel a srácokkal. Nem fogjátok megbánni. Legjobb, ha mondjuk, szombatra időzítitek, mert hétvégén több időt tudtok együtt tölteni kinn a szabadban. Ez a vízpart egy oázis a sivatagban. Hagy említsek egy pár nevet a csapatból: Max, Alexander (Moto), Sergej, Bulat. Akkor is, ha nincs semmire szükségetek és csak egy kicsit beszélgetni akartok, feltétlenül tegyétek meg. Ők attól boldogok, ha segíthetnek. Itt valóban úgy éreztem magam, hogy tagja vagyok a klubjuknak.

Atiraynál tisztább várost én mg nem láttam. Nem is értettem a dolgot, amíg a srácok este el nem magyarázták. 3 évvel ezelőtt mindenki eldobta a cigarettát, szemetet az utcán. A hatóságok ezt megelégelték és törvényt hoztak, majd infrastruktúrát építettek. A törvény, senki nem dobhat el semmit, csak a szemetesekbe. Ezt ugye egyszerű mondani, de nem egyszerű betartatni. Itt teljesen bekamerázták a várost és aki eldob szemetet, cigaretta csikket, természetesen ha észreveszik, márpedig nagyon figyelik, akkor, most figyeljetek, 3-15 napi elzárás, plusz pénzbüntetés. És ez nem tréfa. Az egyik motoros srác utas volt egy autóban és kidobott egy csikket. Észrevették, a rendszám alapján megállították és 15 napi elzárás volt a jutalma. Így már értem. A város tökéletesen rendezet, tiszta, zöld. Magyar városaink elbújhatnak, de szerintem a német városok egy része is megirigyelhetné. Az emberek is tiszták és csinosan öltözöttek. Ugyanúgy, mint bármelyik nyugati városban. Mindenki okostelefonnal járkál, internetezik, zenét hallgat és élnek ugyanúgy, mint mi. Na, a falvak, az más kérdés. Poros, szagos (nem írtam büdöset) és szemetes.

Korábban úgy gondoltam, hogy továbbindulok, de azután döntöttem. Maradok még egy napot. Így nyugodtan moshatok, fürödhetek és végezhetem a dolgaimat, mivel az Üzbég vízumom, csak elsejétől érvényes.

31-én vasárnap nagyokat úsztam, mostam és fantasztikusan éreztem magam a csapattal. Képzeljétek itt még a tehén is marihuánát eszik. Ugyanis vadon nő. Rengeteg van belőle itt a vízparton. Lehet, hogy nem is a vodkától, hanem a tejtől vigyorogtam nagyokat? Ettünk, ittunk, játszottunk, nevetünk és beszélgettünk. Este kinn akartam aludni ugyanazon a helyen, de nem engedték. Max mondta, hogy aludjak náluk és este elmegyünk egy Orosz fürdőbe. Nem tudtam nemet mondani. Bementünk a városba, Max és édesapja autószerelők, vagy legalább is van műhelyük. . Hatalmas és nagyon rendezett garázsuk van. Szerintem legalább négy emelővel. Este elmentünk az orosz fürdőbe. Ez igazából egy szauna volt és nem tudom, hogy mi volt a különbség egy Finn szauna és egy Orosz szauna között. Talán, hogy magasabb volt páratartalom. Vettünk söröket és a szünetekben söröztünk. Hajnali 2 körül feküdtem le. Nagyon jót aludtam. Szuper hétvége volt.

 DSC_2333-1

Safari túrán

Safari túrán

DSC_2319-1

Délutáni játék

Délutáni játék

DSC_2309-1

Itt van Mex!!!

Itt van Mex!!!

DSC_2336-1

Borotválkozás a szabadban / Shaving by the river

Borotválkozás a szabadban / Shaving by the river

Mosás / Doing loundry

Mosás / Doing loundry

DSC_2274-1

Camping

Camping

Hétvégi buli / party over the weekend

Hétvégi buli / party over the weekend

DSC_2268-1 DSC_2266-1 DSC_2264-1

Atiray

Atiray

In the morning I woke up within the company of cows and camels. They were pretty friendly so I did not need to worry about them. I packed up and had some breakfast and left. As soon as I reached Atiray and I was asking in a bank that where can I find a restaurant with internet. They told me Burger King. So I went there and had a good lunch and they had a really fast internet connection. I uploaded some videos and I called my ex classmates from high school. I was very, very happy about the phone call to my ex classmates. Our graduation reunion was held in Hungary and they were in a restaurant. It was absolutely fantastic. After then I tried to call my wife as well, but I did not succeed. As I went back to the bike a young biker was waiting for me there. He was asking if he could be of help. I said no, but if he could show me a store, that be great. So he took me to a supermarket. This was just as modern and full of everything as any western supermarket. You could find everything. At the market he called somebody and gave the phone to me. The guy was speaking English and told me that they have a motorbike club here as well and would I like to spend an evening with them outside by a river in tent. Oh it was fantastic idea, since I had plenty of time, because my visa is valid from 01st of June to Uzbegistan. I said yes. We left town at around 7PM and this place was about 30 Km from town. It is the side river of Ural. It is a great place to spend the weekend. Sun, water to swim, music, god friends. In the evening they cooked some dinner, we had a few beers and some of them even some of them were dancing a little.

I found out that the center of this motorcycle club is in Rostov Russia. The president of the Fire Motors MC in Atiray is Kostya Speaks English). I will write his contacts as well, (he agreed to do it), it may help to someone. Tel.: +7 701 6263936, email: sherbakov_kostya@maul.ru. Max phone number, however he does not speak Englis, just a few words: +7 701 4220799, email: tekton-see@yandex.ru. If you have ever met wonderful and helpful people, these guys are. This motorcycle club has only one goal. To help bikers. No mater where they came from and what type of bike they ride. Help, help, help. They are so helpful that sometimes I feel a little bit uncomfortable, but not pushy. Whoever reads these lines, please try to schedule your travel in a way, that you MUST contact these guys. You will not regret it. I guarantee that. It is best if you get into Atiray on Saturday, because you can spend more time together out by the river. This riverside place is an oasis in the desert. Let me mention some names from the group: Max, Alexander (Moto), Sergej, Bulat. Even if you do not need any help, just would like to chat with some likeminded guys, you must contact them. You make them happy if they can help or do anything for you. Here I really felt like I’m the member of their Club.

As of today I have not seen cleaner city than Atiray. First I did not understand it either, but then in the evening the guys explained me. 3 years ago everybody throw the cigarette butts and other garbage all over the place. The government enforced a law and constructed a complete infrastructure to make the law effective. The law is nobody is allowed to throw anything on the street. It is easier said than enforce. Well not here. Plenty of garbage cans are everywhere. The whole city is surveyed by video cameras. Whoever throws a cigarette butt or any garbage and off course if they see it, then, watch this, that person will be in jail between 3-15 days and have to pay some money penalty as well. This is not a joke. Nobody throws anything on the floor. One of the motor biker was a passenger in a car and threw a cigarette butt out. They caught him and spent the next 15 days in prison. They enforce it. Then I understand. The city is completely clean, organized and green. Our Hungarian cities are nowhere to this place and I’m sure most of the German cities would have things to learn. The people are just as clean and well dressed like in any western country. Everyone has smart phones, use the internet and live their life just like we do. Well the villages are a different issue. Dirty, dusty and smelly.

Earlier I thought that I will leave in the morning, but I changed my mind. I will stay here one more day, then I can do my laundry, swim in the river and do my usual staff, since my Uzbegistan visa is valid from the 01st of June anyway.

On 31st, on Sunday I was swimming, did the laundry and I had a terrific time with the team. Imagine guys here even the cows eating marijuana, since it grows wild. Do you think I was smiling from the milk and not from the vodka? We had lunch together, drinks and chat. In the evening my plan was to stay out by the river, but they did not let me, because according to them it could be dangerous. Max told me to sleep at his place and we will go the a Russian Sauna (Banno). I could not say no to this offer. So we went to the city to Max’s place. He and his father have a car repair shop. Perfectly equipped and beautifully clean. I think they have at least four car lifts. Then we took off to the Russian sauna. I could not tell you what was the difference between a Finn sauna and a Russian sauna, maybe the Russian one had higher humidity. Between sections we had some beer to drink. I got in bed at around 2AM. I had a fantastic good night sleep.. It was an unforgettable weekend.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s