2015.05.15 Kappadokia / Cappadocia

Az éjszaka elég rövidnek bizonyult. Egy kicsit hűvös volt és reggel 5-kor már felébredtem. Gyors zuhanyozás úri módra (volt meleg víz), majd reggeli és irány a felfedezés. Hát a Törökök lehet, hogy nem esznek sokat, vagy az én gyomrom feneketlen, de a reggeli, amit kaptam Kb. 2 tojásból volt, hát omlettnek hívták, de 2 tojás kenyér és tea. Hát a semminél több. Gondoltam, na, majd megnézek én egy igazi éttermet. Kívül plakát, étel lefotózva, rendelek, amikor megkapom, hát mondom ez az éhenhaláshoz sok, a jóllakáshoz kevés. Ez van. Gondolom, a szervezetem majd csak rááll, de úgy hallottam a Grúzoknál nem lesz ilyen gondom. Igazából nem árt, ha a has tájék kerülete egy kicsit csökken.

Egy óriási területet kell elképzelni, úgyhogy a motorról ledobtam a dobozokat és azzal néztem körül. Megismerkedtem egy Orosz házaspárral akik Perm-ből jöttek és megtudtam tőlük, hogy a Perm 36 gulag múzeum ismét nyitva van. Úgy látszik Putyin csak egy időre záratta be. Remélem meg tudom nézni, de ez majd csak hazafelé várható.

Miki barátomnak jelzem, hogy amikor errefelé jönnek majd a Tomival itt az ázsiai részen a tankban mindig legyen üzemanyag. Történt ugyanis, hogy úgy gondoltam még megyek egy kicsit, na meg még egy kicsit és még egy kicsit. Mikor megálltam tankolni mondta a kutas, hogy csak gázolaja van a benzin elfogyott. OK akkor megyek a következőhöz. 30Km. Ismét megállok, de itt sem volt benzin. Újabb 20 Km. Már lelassítottam 90 Km/h-ra, hogy tovább kitartson. Végül is sikerült elérnem azt a benzinkutat, amelyiknél benzin is volt. 16,8 l-t tankoltam és 17,4 a tankom, úgyhogy már izgultam. Végül is a saját hülyeségem csapdájába estem volna.

Tudom, hogy ez egy blog, nem pedig tudományos kislexikon, de azért úgy gondolom, hogy egy pár, és tényleg csak egy pár dolgot leírok azokról a területekről ahol járok. Ezt fontosnak tartom, mint egy kiegészítéseként a személyes érzéseimnek. Hát akkor kezdjük is.

Kappadókia Törökország középső részén, Ankarától Dél-keletre található és mesés geológiai formációiról híres. Eredete Kb 50 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a tájat kráterek és vulkánok tarkították és formálták. A talajerózió hatására alakult ki a Kappadókiára oly jellemző tufákból álló jellegzetes táj. Több száz éven keresztül az emberek ezekbe viszonylag puha de mégis stabil tufákba vájva alakították ki lakóhelyeiket, templomaikat és ezáltal alakították ki a teljesen föld alá épített városaikat.

Az emberek már abban az időben is elég leleményesek voltak. Ezeknek a barlangoknak a klímája eléggé száraz nem úgy mint az otthoni pincéink. Rájöttek ugyanis, hogy ezekben a barlangokban a zöldségfélék és gyümölcsök sokkal tovább elállnak mint máshol. Állítólag a krumpli akár egy évig is eláll. Ezután a mezőgazdaság mellett elkezdtek kereskedelemmel is foglalkozni. De nem ám úgy, hogy megtermeljük és sebtében eladjuk. Nem. Ezt már csinálják sokan. A zöldségféléket, krumplit felszedték, majd betermelték a barlangrendszerekbe. És jó áron kezdték értékesíteni őket akár 6 hónappal később, amikor a terménynek már nem volt szezonja és hiánycikké vált. Hamar rájöttek arra is, hogy amit más esetleg más vidéken megtermel azt a szezonjában megveszik mondjuk 1TL-ért, majd várnak vele egy fél évet és eladják 5-ért. Így alakult ki az a mondás itt, hogy Törökországban minden zöldségfélének Kappadokia határozza meg az árát. Ugyanis mára már ez nagyüzemmé fejlődött. Már import gyümölcsökkel is foglalkoznak hasonló módon. Természetesen ezt már nagyüzemileg vájt barlangokban végzik nagyüzemi eszközökkel. Akkor barlangraktárakat építettek, hogy teherautók mozgatásához megfelelő utcák vannak bennük.

Kappadókia tája a sci-fi filmrendezőket is megihlették. Ez a képeke látva érthető is.

Az emberek azokon a területeken telepedtek le szívesebben, ahol a vulkáni hamu jobban beborította a talajt és ezáltal jó termőföldet biztosított. Ez a rész Kappadókia deli része, ahol a népsűrűség koncentrálódik. Ez a terület jó gyümölcs termő vidék és a méltán híres jó minőségű török borok is itt készülnek. Ezek kóstolását természetesen nem hagyom ki és még az útra is viszek magammal egyet az édes nedűből.

The night was a little bit short. It was a little bit cold and at 6 AM I was up. The I went to take a quick shower (I had warm water) ordered some

Holdbéli táj / Place like a moon

Holdbéli táj / Place like a moon

DSC_0003-1

Barlang belseje / Inside of the caves

Barlang belseje / Inside of the caves

DSC_0035-1 DSC_0015-1

Ez a nagy kő blokkolta a bejáratot, ha ntámadás éri a barlanglakókat / This big round stone closed the entrance of the caves if in case of attack

Ez a nagy kő blokkolta a bejáratot, ha támadás éri a barlanglakókat / This big round stone closed the entrance of the caves if in case of attack

Valódo kézzel festett remekmű  / Reall hand painted art work

Valódi kézzel festett remekmű
/ Real hand painted art work

Kappadokia a háttérben / Cappadokia in the back

Kappadokia a háttérben / Cappadokia in the back

Délutáni teázás / Tea time

Délutáni teázás / Tea time

Falu központ / village center

Falu központ / village center

A kemping teraszáról / from the balcony of the campsite

A kemping teraszáról / from the balcony of the campsite

breakfast and let’s explore. Well maybe the Turkish guys don’t at too much or my stomach is too big, but the breakfast that I received was 2 egg omelets bread and tea. It’s a little bit more than nothing. I said to myself for lunch I will treat myself in a real restaurant. Outside the restaurant big menu, photo taken of the dishes. When I received the food I thought it is too much to starve to death but really not enough to fill your stomach. I think eventually I will get used to it but as I heard in Georgia I will not have this type of the problem. Actually it is not that big of a deal if the perimeter of my stomach area decreases a little.

This place is huge. So I took the boxes of my bike I used it to look around. I just met a Russian couple from Perm. I just found out from them that the Perm 36 gulag museum is open again. Putin closed it for a while because did not want the world to find out what and how the things happened. Hopefully I can visit the place, but this will take place on the way home.

I’d just like to let Miklos know that whenever they come in the Asian part with Tamas do not let the fuel tank dry out. It has happened that I said to myself that I will go for a little bit more, and a little bit more and a little bit more. Then I stopped to get fuel. The gas station guy said he only has diesel he ren out of unleaded. Next gas station 30 Km. OK lets hit the road. I stopped at the next and they did not have unleaded either only diesel. No I said let’s try to get to the next. 20Kms again. I slowed down to 90 Km/h to save fuel. Finally I reached the gas station and could top it up. I fueled 16,8 l and my tank is 17,4 l. So around this time I wasn’t relaxed.

It would have been my own idiot fault.

I know this is a blog and not a scientific library, but I think it is important to say a few and I really mean a few words about the area I travel in. I think it is important as a supplement to my personal expressions and feelings. So let’s get to it.

Cappadocia is located in the Central part of Turkey, South-West of Ankara and is famous of its geological formations. The origins of this unusual region can be traced to the Tertiary period some 50million years ago, when craters and chimneys dominated the landscape. Since then huge quantities of volcanic material have spewed out of the many volcanoes. Forces of erosion have shaped the incredible and unique Cappadocian tuff-coned landscape. For hundreds of years men have dug into the soft but firm tuff to create dwellings, monasteries, churches and underground cities.

The people were very brave at that time too. The climate of these caves are not humid that our vine cellars. It is very dry. People found out that potatoes, vegetables can be stored here for long time before they turn bad. According to locals the potato can be stored here for almost a year. Therefore beside agricultural activities they entered into the wholesale business. But not in a way that we produce it and sell them quickly. No. A lot of people are doing it this way. The vegetables and potatoes were stored in these caves. Why? Because at the time these vegetables and potatoes are being harvested they flood the market and they go for cheap. These guys stored the staff for 6 months and sold them for a much higher price. Soon they figured out that during the harvesting season the purchase a lot of the goods for 1TL and store them in the caves and sell them for 5TL when everybody runs out of stock. Later they started doing the same things with imported fruits as well. According to locals this is how Cappadocia became a very strong player in the price structuring of the vegetable market. For today it is a well known business. They are importing fruits. They constructed huge cave type storages. The sizes of these storages are so big, so there are streets in them for trucks to move the products.

The beautiful landscape inspired several sci-fi movie directors as well.

The relatively small areas of fertile soil on volcanic tuff are where the population tends to concentrate. This is the southern area of Cappadocia where the population concentrated. The area is an excellent agricultural land. They grow fruits and the famous good quality Turkish wine is made here as well. I will definitely not leave without tasting some of its precious wine and most probably I will take some with me for the road.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s