2015.08.20-22. Omszk-Kosh Agash Oroszország

Omszkból 10 körül indultam. Elbúcsúztam a hostel recepciósától, aki amellett, hogy ott dolgozik, közgazdaságot tanul az egyetemen, és egy gyermekszínházban játszik.

A navigáció itt már kiválóan működik. Itt már tudom a Garmin-t használni, míg korábban az Open Street Map nevű szoftvert használtam. Végül is, az is működött. Eredetileg off-road-ot terveztem be, (még otthon) de miután tetemes csúszásban vagyok, maradtam a főúton, ahol igazán kényelmesen lehet haladni. Omszkból kiérve a táj az aranysárgán csillogó búzatáblák, majd kukorica és egyéb más mezőgazdasági veteményesek között haladt el. Kimondottan látványos szakasz volt. Később a mezőgazdasági területeket egyre gyakrabban szabdalták erdős területek. Megálltam ebédelni, ettem egy Bors levest, ami szerintem nem más, mint valamilyen zöldségleves, de valamelyik összetevő igazán érdekes színt kölcsönöz neki. Valamilyen lilás színe van. Az íze azonban kiváló. Csak azért ettem ezt a levest, mert az étteremben a menün nem voltak képek, és csak ezt ismertem. Nem akartam bevállalni valami számomra ismeretlen ételt. Itt mindjárt magamra is kellett öltenem az esőruhát, mert az idő nagyon esőgyanús volt. Igazából Kb. 20 Km után már le is kellett vetnem. Találkoztam egy Olasz motorossal, aki épp Mongóliából tart hazafelé, menekülve a hidegtől. Új gumikra volt szüksége, így megadtam az omszki 45-ös motoros klub címét és a hostelét is. Azonban halvány fogalma nem volt, hogy hogyan kell a navigációját használni, így nem tudom, hogyan fogja megtalálni őket. Javasoltam, hogy, ha lát egy motorost, mutassa meg neki a tőlem kapott matricát, és biztosan odavezetik.

Több motorossal is találkoztam a napok során, de úgy látszik, hogy csak én vagyok az az őrült, aki ebben az időben még mindig keletre tart. Mindenki már hazafelé vette az irányt.

Az egyik reggel, meg akartam sprayzni a láncot, és ehhez középsztenderre kell állítani. Hát amikor megpróbáltam, a motor a másik oldalra eldőlt. Ezzel nem is lenne különösebb probléma, hanem amikor megpróbáltam felállítani, ismét megsérült a jobb térdem. Ugyanazon a helyen, ahol egy éve is, és azóta sem gyógyult meg tökéletesen. Hát most nagyon vigyázok rá és nagyon figyelek, hogy milyen terepet vállalok be. Mongoliában Kb. 4-5.000 Km off-road vár rám, mivel nem nagyon vannak igazi utak.

Az útról túl sokat nem tudok írni, mivel a főútvonalat használom, és nem nagyon történik semmi. Novoszibirszkben vettem láncsprayt és szerettem volna venni SIM kártyát a telefonomba. Meg is vettem és kértem, hogy kettő hónapra aktiválják. Így ki is fizettem kettő hónapot. Azonban amikor beletettük a telefonomba, kiderült, hogy a telefonom nem kártya független, így a kártya nem működött. Mivel a szerződéskötéssel egy hónap előfizetés jár, azt sajnos nem kaptam vissza, csak a második hónapi 250 Rubelt. Hát mindegy, így jártam.  Mondták, hogy vegyek egy telefont, de azzal nem tudtam volna internetezni, úgyhogy a 10.000 Ft értékű összeget, inkább megspórolom.

Nagyon szerettem volna időben megállni, de az egyik városon még túl akartam jutni, és gondoltam, majd a város túloldalán keresek éjszakai biztonságosnak tűnő szálláshelyet. Hát, nagyon nehezen ment. Otthon még azt hittem, hogy Szibériának ezen a részén, majd a falvak 100 Km-ekre lesznek egymástól. Hát nagyon tévedtem. Majdnem egymást érték és közöttük valamilyen mezőgazdasági területek vannak és így nem volt egyszerű szálláshelyet találni. Miután már korom sötétben állítottam sátrat, (csak mert egyszerűen nem találtam megfelelőnek mutatkozó helyet korábban), a vacsorázástól eltekintettem. A szálláshely annyira azért nem eldugott, hogy kinn lámpával főzőcskézzek. Szerintem a reggelitől is eltekintek, és mihamarabb összeszedem magam és eltűnök. Ugyanis nem tudom, hogy mennyire igaz, de találkoztam egy Angolul kiválóan beszélő Orosz motorossal és felhívta a figyelmemet, hogy Oroszország Altay területének azon a részén, ahogy beérek a hegyek közé, közel a Mongol határhoz, ne nagyon sátrazzak és álljak meg diskurálni a helyiekkel, mert veszélyes lehet. Lehet, hogy igaza volt, mert napok óta nem láttam sem rendőrt sem pedig nagyobb várost. Csak eldugott falvak az út mentén. A falvak eléggé szegényesnek tűnnek, és ahol nagy a szegénység, ott az emberek frusztráltabbak, és több alkoholt isznak. A részeg ember, veszélyes lehet. Megpróbáltam elérni Mongólia határát, és szerettem volna ott aludni. A hegyeken keresztül annyira kanyargós volt az út, hogy a határtól Kb. 100 Km-re vertem fel a sátrat egy csodálatos, vad folyó mellett. Mostanra már az eső is elállt és remélem éjszaka sem fog ráeredni. Természetesen bízom abban is, hogy senki sem fog rám találni, és zaklatni. Így tűzgyújtási tilalmat rendeltem el magamnak, pedig ez tökéletes hely lenne.

Ráadásul tegnap találtam egy kis szeget a hátsó gumimban. Azonnal ki is vettem és bíztam abban, hogy nem érte el a belsőt. Ma délutánra kiderült, hogy sajnos elérte és ki is lyukasztotta. Nagyon kis helyen ugyan, de ereszt. Felpumpáltam, és holnap megpróbálok keresni egy gumist. Azokból mindig sokat szoktam látni, remélem a következő faluban is lesz egy. Holnap, ha minden igaz, átlépem a Mongol határt.

Szibériai kis mézes kalács házikó

Szibériai kis mézes kalács házikó

A csodálatos búzatáblában. Szibéria gyönyörű. / In the beautiful wheat field. Siberia is gorgeous.

A csodálatos búzatáblában. Szibéria gyönyörű. / In the beautiful wheat field. Siberia is gorgeous.

Éjszakai sátorhelyem a szibériai vadonban / My camp spot in the wild Siberia

Éjszakai sátorhelyem a szibériai vadonban / My camp spot in the wild Siberia

DSC_5540-1

Az emberek azt árulják, amit az erdő ad. / People sell, whatever the forest gives.

Az emberek azt árulják, amit az erdő ad. / People sell, whatever the forest gives.

Alex, a Fehérorosz motoros délutáni pihenője / Alex the biker from Bjelorus has an afternoon nap.

Alex, a Fehérorosz motoros délutáni pihenője / Alex the biker from Bjelorus has an afternoon nap.

DSC_5557-1DSC_5564-1

Itt van az ősz Szibériában.

Itt van az ősz Szibériában.

DSC_5570-1DSC_5571-1

Szibéria nem viccel / The whether is getting serious here in Siberia

Szibéria nem viccel / The whether is getting serious here in Siberia

Gyönyörű, imádom.

Gyönyörű, imádom.

DSC_5579-1DSC_5580-1DSC_5585-1

Kívánságfa Szibériában / Wish tree in Siberia

Kívánságfa Szibériában / Wish tree in Siberia

DSC_5594-1DSC_5598-1DSC_5600-1DSC_5605-1DSC_5608-1DSC_5611-1

Ideális kempinghely az Altay régióban. / Perfect cam spot in the Altay Region

Ideális kempinghely az Altay régióban. / Perfect cam spot in the Altay Region

DSC_5613-1DSC_5625-1DSC_5627-1DSC_5630-1

Rita a Cseh Köztársaságból. / Rita from the Czeh Republic.

Rita a Cseh Köztársaságból. / Rita from the Czeh Republic.

DSC_5647-1

I left Omszk at around 10 AM. I said goodbye to the receptionist girl at the hostel, who works at the hostel, studies economics on the university and works as an actor in a children’s theater.

My navigation works fine here. Here I can use my Garmin, as before in the previous countries, I was using Open Street Map. Actually that one worked fine as well. Originally at home I planned to go off-road in these areas, but due to my delays, I decided to stay on the main highway, where you can make a lot of Kms in one day.

As I was leaving Omszk, first the road was going through wheat, corn and other agricultural fields. The scenery was spectacular. Later these fields were separated by small forests. I stopped for lunch and had some Borsh soup, which is nothing but a vegetable soup, but one of the ingredients gives a purple color to it. It tastes OK. The only reason I chose to eat this soup, is because the menu didn’t have pictures of the food and this was the only one, which I knew what I’m going to have. I didn’t want to get something, which I do not know of.

After lunch I had to get my rain gear on, because it looked like it will rain pretty soon and it was easer to get dressed in the restaurant, than on the side of the road. After about 20 Km, I had to stop an took it off. I met an Italian motor biker, who was escaping from the cold in Mongolia (at least this is what he told me). He needed some new tires and I gave him the Omsk 45 Motorbike Club address and their sticker as well and also the address of the hostel, I stayed in. However he couldn’t use his GPS, so I’m not sure how he will find them. I told him, when he gets to Omsk and sees a biker, just show him the sticker and he will surely escort him to the right place.

I met a few other motorcyclists all going west. Most probably I’m the only one crazy guy heading east at this time of the year. All of them are heading home.

On one morning I wanted to spray my chain and for this I need to get the bike on center stand. As I was trying to do so, the bike fell on the other side. This wouldn’t have been a problem, but when I was trying to lift it up, I injured my right knee, exactly the same place as it was a year ago and still hasn’t heal perfectly. So from now on, I will really try to be careful with off-roading. In Mongolia, approximately 4-5000 Km off-road is waiting for me, since there are no real roads

Regarding the road, there is not much to write, since I’m using the main highway.

I purchased a chain spray in Novosibirsk and wanted to buy a SIM card for my telephone as well. I signed the contract and purchased two months service. However when we installed this SIM card into my telephone, I realized that my phone only works with the card of my Hungarian service provider. It can be decoded, but I do not know how to do it, so I got back one month service fee, which was 250 Rubel and unfortunately lost the other one. Well, this is life. The suggested to buy another phone for about 40-50 USD, but with that one, I couldn’t have been able to use the internet, so I thought, I’d rather save that money.

I wanted to stop early enough to have dinner and take it easy, but I wanted to get through one city and I thought I will find a safe camp spot after then. It was very difficult. I thought that this part of Siberia the villages will be far from each other. I was wrong. Here the villages were just a few Km apart and there were some type of agricultural land between, so as it was getting dark, I was really frustrated. Because I was pitching my tent when it was completely dark (just because I couldn’t find the right place before) I skipped dinner. The place is not hidden that well to start cooking with my head lamp. I think I will skip breakfast as well and hit the road as early as possible. Earlier I met an English speaking Russian motorcyclist and he warned me that in that part of the Altay region of Russia, when I get into the mountains, I shouldn’t camp and start conversation with locals, because it could be dangerous. According to him the civilization is fairly far from here. Well, that is true that for days I haven’t seen any police man and major cities either. That is true that just by looking at the villages they look really poor and I know that as the people get poorer and more frustrated, they drink more alcohol and drunken people are dangerous. The roads through the mountains were so curvy, that I just couldn’t progress and didn’t reach the Mongolian border. I had to pitch tent for about 100 Km from the Mongolian border crossing. The place is ideal for camping. It is by a really wild river. It is gorgeous.

By now the rain has stopped as well and I hope it will not start night time either. Due to the warning of the motorcyclist, I will definitely skip the campfire. I do not want any attention.

Yesterday I saw a small nail in my back tire. I immediately removed it and hoped that it didn’t get through. Well, according to the today’s status, it did get through. I pumped it up again and hopefully I will find a tire repair shop tomorrow. Before then I always saw these places everywhere I hope that the next village will have one too.

If everything goes right, tomorrow I will cross the border to Mongolia.

One thought on “2015.08.20-22. Omszk-Kosh Agash Oroszország

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s