2015.05.23. Kobi Grúzia-Bylye Oroszország 450 Km

Reggel próbáltam időben felkelni, végül is sikerült úgy 4:30-kor, ami itt már 6:30 volt és 2 óra az összepakolás, szóval tökéletes lett volna, de inkább fordultam egyet és visszaaludtam. Így az indulásom a szokásos 10:00-10:30 körül volt. Reggel volt egy látogatóm. Az a juhász ember, akinek a területén fordultam meg a kutyái miatt. Nagyon barátságos ember volt. Egy órát elbeszélgettünk, úgy kézzel lábbal ahogy illik, megkínáltam egy kis Csu-csu-val, de nem élt vele. Kb 600 birkája van, és amint láttam a legeltetés nem abból ál, hogy kihajtom a birkákat és leheveredek. Nem. Ugyanis a birkák hatalmas területet legelnek le, így mindig tovább kell menniük. Nem is kell őket hajtan, mennek azok maguktól a juhász örül, ha követni tudja őket. Úgyhogy amikor elbúcsúztunk már futólépésben volt, pedig 60 felé ballagott, de még mielőtt elindult megadta a telefonszámát, hogy Magyarországról hívjam fel. Szép gesztus, de ugyan nem tudom, mit mondanék neki és milyen nyelven, de mindenesetre megvan Jurij telefonszáma. Örülünk neki. Indulás után hamar beértem Stepantsmindaba, ahonnan meg lehet közelíteni Grúzia jelképét a Gergeti Trinity Templomot. Hát de egy igazán meredek off-road szakasz vezet fel, közel kerék méretű gödrökkel. Ha már itt vagyok jöjjön aminek jönnie kell, ezt ki nem hagyom. A betonúttól Kb. 7 Km-re fekszik a templom, már az útról is jól látható. Egyik autós mondta, hogy jobb lenne motorral nem nekivágni, de szerintem csak azért mondta, hogy egy kis morzsáért felvihessen. Mindenesetre elindultam felfelé. A mély gödröket és az azokból kivezető nyomvályúkat, ja és a hajtűkanyarokat leszámítva sima liba. Volt, hogy meredek volt, amikor bő gázzal, persze egyben, beérkeztem egy hajtűkanyarba és ott találtam lefelé jövet egy mikrobuszt. Itt volt egy kis kötéltánc hogyan állok meg, mivel nem fértünk el egymás mellett, illetve nem azzal a sebességgel. Ő könnyen megáll, négy kereke van, de képzeljétek el, amikor bedöntöd a vasat, kihasználva az út dőlését, hogy lendületből beveszed a kanyart és a kanyar közepén, az út pedig 20-30 fokban dől, hirtelen meg kell állnod. Nem ragozom tovább, mivel már írom a blogot, tudjátok, hogy nem történt tragédia. Ahogy felértem a templomhoz vezető egyenes szakaszra már tudtam, hogy megérte. A templom a XIV században épült és mai napig ugyan úgy megmaradt az utókornak. Ez a templom Grúzia jelképévé vált. Mivel egyes egyedül áll a hegytetőn nehezen megközelíthető úton, így a háborúk idején Grúzia számára fontos ereklyéket ide menekítették. Itt őrizték Grúzia számára oly fontos Szent Nino Keresztet. Bent nem lehetett fényképezni, de a telefonommal készítettem egy rejtett kamerás felvételt. Majd meglátjuk hogy sikerült. Bármerre járok, mindenki ezzel az őrült Magyar motorossal akar fotózkodni, és nem csak helyiek. Orosz turisták is kitüntetnek figyelmükkel. Jól esik. Ezt nem tapasztalnám, ha luxusautóval járnám a világot.

Grúziáról összefoglalva: Míg Törökországban az üzemanyag 1,7 EUR, Grúziában 0,75 EUR. Kaja Grúziában Kb 3-4 EUR. A Grúz embereket általában nem találtam túl kedveseknek. Ha kérdeztem valamit, félvállról válaszoltak. Összességében Grúzia természeti adottságai kiemelkedőek. Off-road fanatikusoknak rengeteg lehetőség adódik, de inkább június végétől kell idelátogatni. Akkorra már minden hágó nyitva van. Igaz akkor nem látnak havas csúcsokat. Jó papírtérképet mindenképp hozzon magával aki idelátogat. Szerencsém volt, Grúziában sehol sem kaptam esőt.

Innen továbbhaladva megérkeztem a Nagy Testvér Birodalmának határához. Itt készítettem egy fotót, de a határőr már messziről mutatta, hogy elvágja a torkom. Kitöröltette. A határátlépés kb. 3 órát tartott. Ajándék a vámosnak, így nem kellett kicsomagolnom. Vámnyilatkozat kitöltés, majd várakozás. És várakozás. És még mindig várakoztam, ugyanis a sok kamionos is intézte  papírjait. Majd végre sorra kerültem is beengedtek. Az útlevelet és a motorpapírt kb. 10-szer kellett megmutatnom, de hát ha ez boldoggá teszi őket, akkor nekem jó. Határtól Kb. 2 Km-re kötöttem biztosítást. 4 hónapra 1500 Rubelért. Nagyon örültem, hogy végre bent vagyok és mehetek az utamra. Oroszországra vonatkozóan az első benyomásom nagyon jó. Rengeteg trendőr teljesít szolgálatot és városokon belül az emberek betartják a sebességkorlátozást. Közel sem olyan tolakodóak, mint azt a korábbi országokban tapasztaltam. Az üzemanyag ár kb. 0,66 EUR. Valahogy otthon érzem magam itt, annak ellenére, hogy sohasem jártam Oroszországban és nem beszélem a nyelvüket. Mégis kimondottan jól érzem magam. Az Elbrus hegységhez vezető úton megálltam ebédelni. Nagyon jó kiszolgálás annyi kaját kaptam, hogy kettő nagy darab húst elcsomagoltam és fizettem 11 EUR. Tudom, ez nem hangzik olcsónak, de rengeteget ettem és meglesz még a reggelim is. A tulaj marasztalt, hogy aludjak náluk és este sörözünk, vodkázunk és jól érezzük magunkat. Hagyjam az Elbrust a csudába, de hajthatatlan voltam. Még túl frissen élnek a vardziai emlékek.

Sátorhelyet az Elbrustól 50 Km-re találtam. Nem a leg tökéletesebb, de megteszi. Holnap csúcstámadás.

Ui.: ahogy ezeket a sorokat írom, éppen gondoltam, hogy bejövök a sátorba, hogy a fejlámpámmal ne keltsek feltűnést. Megjelent egy teljesen részeg és terhes nő. Nem tudom mit mondott, de elég agresszív hangon beszélt velem. Mondtam, hogy itt szeretnék aludni. Elkezdett üvöltözni, míg egy perc múlva megjelent egy férfi is. Ő józan volt. Mondtam neki, hogy itt szeretnék aludni és mondta, hogy nyugodtan és elvezette a nőt. Remélem ennél rosszabb sosem lesz. Legközelebb megpróbálok jobban eldugott helyet keresni, de nem egyszerű. Az ilyen helyzetektől tartok. Nem tudom hogyan kellene kezelni. Nem akarok verekedésbe keveredni. Én csak egy külföldi vagyok. Nem szeretnék börtönbe kerülni.

Emlékhely / Memorial place

Emlékhely / Memorial place

Gergeti Trinity templom a háttérben / Gergeti Trinity Church in the backgound

Gergeti Trinity templom a háttérben / Gergeti Trinity Church in the backgound

Szerzetesek munka közben / Monks are in work

Szerzetesek munka közben / Monks are in work

Gergeti Trinity Templom

Gergeti Trinity Templom

DSC_0207-1

Grúz juhászember, Jurij / Georgian shepherd man Jurij

Grúz juhászember, Jurij / Georgian shepherd man Jurij

In the morning I tried to get up early. Actually I could at about 4:30, which is 6:30 here and I need 2 hours to pack up, so it would have been just perfect. In spite of this I turned around and slept a little more. So I left my camp my usual time at around 10:00-10:30 AM. In the morning I had a visitor. The same shepherd man, whose dogs made me turn around yesterday. He was a fantastic man. Very, very friendly. We talked about an hour, just using a few words and hand gestures as you always do when you do not speak a language. I offered him a little Csu-csu (the Georgian palinka), but he did not accept it. He had about 600 sheep and as I saw the pasturage is not only letting the sheep out and lay down sing songs or whatever. Oh no. Because this many sheep eats the grass pretty quick and moves on. So the shepherd is happy if he can follow the herd. So when we said our goodbyes he almost had to run and he was getting around 60 years old. Before he left he gave me his telephone number so I could call him from Hungary. I do not know what I would tell him and on what language bu it was a nice gesture.  So now I have Juri’s phone number. I’m happy for it. After I left my camp I quickly rolled into Stepantsminda from where it is possible to go up to the Gergeti Trinity Church which is actually the national symbol of Georgia. A really steep road takes us upto the church and in lot of places holes deep us my wheel. So if I’m here I will have to take a look at it. The off-road section is about 7 Km from the paved road and the Church can be seen from the road as well. A car driver told me that it is not too wise to go up there with the bike but I think the only reason he said that is because he wanted to make some cash for the ride with the his car. Well I headed up. If I do not consider the deep holes, the deep car tracks leading out from the holes and the switch back corners, the road was a piece of cake. I happened when I was going up with a good speed, off course in first gear, as soon as I enter into one of the switch back, I met a car coming down. It was a little risky how I could stop because the two of us would not fit beside each other and I was going with a good speed. The car can stop easy with its four wheels but you should imagine when you are entering into a corner, and your bike is leaning into the corner, taking advantage of the leaning road and you are using your momentum and in the middle of the corner you immediately must stop. The road was leaning about 20-30% in the corner. Well I do not detail it any further it was no tragedy at the end since I’m writing the blog.

As soon as I reached the top I immediately knew it was worth it. The church was built in the XIV century and it is standing still since. This church is the national symbol of Georgia. It is standing alone on the top of the mountain and it was relatively difficult to get to, during war times the special items for Georgia were hidden here. The saved the Saint Nino’s Cross here as well, which is the most famous relic of Georgia. No photographs were allowed to be taken, but quietly I used my phone’s video camera. So I have some hidden camera footages. We will see how it turns out.

No matter where I got everyone wants to take photographs with this crazy Hungarian motorcyclist. And not only the locals. Russian tourists as well. I would not experience this if I did the same travel in a luxury car.

In summary about Georgia: While the fuel in Turkey costs 1,7 EUR/l, In Georgia you pay 0,75 EIUR/l. Food. I paid about 3-4 EUR for a meal. On the side of the road, not in a hotel. The people of Georgia did not find too friendly or nice. If I asked something they did answer but they are not interested at all. The natural beauty of Georgia is exceptional. Many opportunities for Off-road lovers, but they should visit starting the end of June because all passes will be open by then. Off course at that time most probably no snow but hey, you can’t have everything. Good paper map should be brought with you. I was lucky I have not received any rain in Georgia at all.

So from Georgia I entered our Big Brother’s Border line. I took a picture and the border patrol immediately showed with hand gestures me that he will cut my throat. So he made my delete the picture. The border crossing took me 3 hours. Little gift to the custom guy and I did not need to open any of my bags. I had to fill out a Customs Declaration form then wait. Then wait a little more. And still wait, because a lot of truck drivers were crossing the border and I had to wait in line. Finally it was my turn and they let me in. I had to show my passport for about 10 times, but if this makes them happy it is fine with me. 2 Km from the border I could buy insurance for my bike and I paid 1500 Rubel for 4 months. I was happy that finally I’m in. The first impression is very good. A lot of police is on the road and within the city the people obey the speed limit. They are nicer on the road than what I noticed before. In spite of the fact that I have never been in Russia and I do not speak their language I feel good here. I feel great. The fuel is about 0,66 EUR. On my way I stopped for lunch and the service, the food was excellent. I paid 11 EUR. I know it is not the cheapest but I got so much food, that took the left over with me and I can eat once more. I will have my breakfast.

The owner told me to stay and we will have some beer and vodka and have a good time. Leave Elbrus for other tourists. The memories of the Vardzia evening are too fresh.

I could find a camp spot about 50 Km from the Mount Elbrus. Not the best, but better than nothing. Tomorrow peak attack.

As I’m writing these lines I thought I get into my tent so I would not draw the attention of locals with my headlamp. Immediately a pregnant and drunk women showed up. I do not know what she was saying, but she was very aggressive. I told that I would like to sleep here and she started screaming. About a minute later a guy arrived but he was sober. I told him the same thing, he said OK and he lead the women away from here. I hope it will not be worse than this. Next time I will try to hide more but it is not easy here.

Actually these type of issues that I’m afraid of. I do not know to handle it. I definitely do not want get into any fight, because I’m just a foreigner and do not want to get into jail.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s