2015.05.08. Még itthon / Still in Hungary

Ez az első blog, vagy hívhatjuk 0-ik blognak is. Igazából ezt nem terveztem, hogy kellene írnom, de a körülmények úgy adódtak, hogy elengedhetetlennek tartom leírni az indulás előtti izgalmas eseményeket.

Volt egy előre tervezett futómű, motorátvizsgálás stb., Balatonbogláron a Full-Gas Kft-nél. Reggel el is indultam, hogy időben odaérjek. Ahogy megyek ki az udvarból rálépek a fékre és a hátsólámpám hátuljából a rezgés hatására kitört érintkező hozzáért a vázhoz és rövidzárlatot okozott. A teljes műszerfal elsötétült. Gondoltam most ezzel nem kezdek foglalkozni, mert nem fogok odaérni, úgyhogy majd ott megoldjuk a problémát. Elmentem Kb 60-70 Km-t és egyszer csak a motort elhagyta az erő. Ahogy lenéztem, láttam, hogy a termosztáttól ömlik a víz. Azonnal leálltam és láttam, hogy a termosztát szabadon fityeg. Ezt az út szélén nem tudtam visszaszerelni, így összeraktam termosztát nélkül és egy kedves motoros hozott nekem vizet amivel feltöltöttem a rendszert. Ó mondom ez simán ment. Megpróbálom indítani, de a motor nem indul. Gondoltam a kaland kezdődik. Gyertya ki, szikra OK. Üzemanyag cső ki, de minden OK motor meg sem nyekken. Hívom a szervizt, ecsetelem a problémát, de mondták, hogy így nem tudnak többet, be kellene vinni a motort. Sikerült szereznem egy mikrobuszt aki egy óra múlva már meg is érkezett és a motort, velem együtt Balatonboglárra szállította. A szervizben még viccelődtünk is, hogy hogyan akarok elindulni Szibériába, amikor 150Km megtétele is nehézségekbe ütközik.

Hamar kiderült, hogy víz került a hengerfejbe. Ugyanis elfolyt a víz, felmelegedett a motor, és normál esetben be kapcsolt volna a vízhőfok visszajelző lámpa, de mivel a korábbi rövidzárlat ezt kiütötte, már csak azt tapasztaltam, hogy a motor leáll.

Nahát ez is jól indul gondoltam. A fiúk erejük felett mindent megtettek, hogy üzembe állítsák a vasat. Új hengerfej tömítés, hengerfej síkköszörülés egyéb apróságok és már indulhatok is.

A motor elvileg jó. Igen ám, de az üzemi hőfokról történő hűléskor egy bizonyos hőmérséklet tartományban nem mindig indul el. Van hogy egymás után többször is indul, majd leáll, majd 3-4 alkalommal nem indul. Épp beszéltük, hogy ez a legrosszabb hiba. Inkább ne indulna soha, akkor könnyebb lenne megtalálni. Napokon keresztül próbáltunk valamiféle rendszert találni abban, hogy mikor indul és mikor nem. Nem volt rendszer. Mivel ekkorra már hidegen is csinálta. Kizárásos alapon már minden alkatrész meghibásodását kizártuk, újból beállítottuk a szelephézagokat, de a probléma ugyanaz. Indulásig még kettő nap, és a motor nem indul. Nahát ez fantasztikus. Már azon kezdtem gondolkodni, hogy milyen másik motorra tudnám áttenni a dobozaimat, de a Full-Gas profi szerelőcsapata keményen erejük felett dolgozott azon, hogy útnak tudjanak indítani. Tudták, hogy egy ilyen útnak egyedül nekivágni bizonytalan motorral nem lehet és mindent megtettek annak érdekében, hogy az egy év alatt a tervezésbe fektetett munka és a már fizikailag beinvesztált pénz ne menjen füstbe.

Előálltak egy ötlettel, hogy szedjük szét a hengerfejet még egyszer, mert a dekompresszor is kaphatott hőt és lehet, hogy az okozza a galibát. Szétszedtük, kicseréltük azt a vezérműtengelyt, amelyiken a dekompresszor volt és láss csodát, a motor indul. 10-ből 10-szer. Nem tudok elégszer köszönetet mondani nekik. További köszönet jár nekik azért, hogy ez az idő alatt úgy kezeltek mint egy családtagot, mint egy kollégát, holott én nem vagyok motorszerelő, viszont ez idő alatt úgy éreztem, mintha a csapat részese lennék. Rengeteget tanultam. A lényeg az, hogy a motor jár, stabilan és magabiztosan, bár még ne kiabáljam el, mert még csak 150 Km-t mentem azóta, de úgy érzem, hogy a motor jó.

Köszönöm Full-Gas. Nagyra értékelem azt az odaadást és törődést amit irányomba mutattak.

Most már csak bepakolok és 2015.05.09-én 13:00-kor indulás. A kötelező hiba megvolt, úgyhogy mostantól már csak az út szépségére kell összpontosítanom. (Csak pozitívan!!!)

DSC_0005 DSC_0008 DSC_0013

 


 

This is the first blog or we can call it Blog 0. The truth is that I did not plan to do this but based on the circumstances I thought it is a must to share how exciting my days were just before “D” day.

I had a scheduled final check-up service at Full-Gas Kft in Balatonboglar. So I took off early to make it there on time but as I ride out from my yard and touched the brake pedal and the wire which broke loose from my rear lamp due to vibration shortened and blew the fuse. All my dashboard went blank. I thought this is fantastic, but due to the lack of time, I’m not going to take it apart now, but I can make it there and we will fix the problem in the service. I barely rode 60-70 Kms and I noticed that my motorbike looses its power. I looked down and I saw that the cooling water is coming out of the radiator and the thermostat is dangling and I can see it. I wasn’t able to put the thermostat back therefore I installed the housing without the thermostat and a friendly biker brought me some water. I filled up, the system. O I said this was easy and fast. OK, lets start and hit the road. The bike does not start. Well I thought the adventure has begun. Spark plug out, sparks OK, fuel line out, fuel OK, bike doesn’t move. Fantastic. I call the service but they could not help me through the phone. I should bring the bike in. I could arrange a van and the bike and me were transported to the service in Balatonboglar. We were even making jokes in the service how I want to go to Siberia, when even making 150 Kms is kind of on the difficult side.

Soon we found out that antifreeze has got in the cylinder head. Spilled the water, the engine heated up and in normal situation the lamp would have notified me about the extreme heat but since the electric short blew the fuse, this lamp did not work. So the only time I noticed this when the engine stalled.

Well I thought this is the beginning of a beautiful friendship. The boys at the service did everything they could to put the bike back on the road as soon as they can. New headgasket, cilinderhead resurfacing and other minor things and I’m on the road.

Well theoretically this does not sound that bad. However when I stopped the bike and it started cooling off at a certain temperature range it did not want to start. Actually it sometimes it started then stalled, then didn’t start the started again. Sometimes it did not start 3-4 times in the row. We said that this is the worst problem. It would be better if it would not start up at all because it would be easier to figure out what the problem is. Day after day we were trying to find some type of system when it starts and when it does not. There was no system in this whole thing. By this time the bike was doing the same thing even when it was cold. We checked each component separately, adjusted the valve clearance again but the problem was the same. Only two to take off but sometimes the bike does not start. I though this is great. I have not even started when I’m forced to finish. I started thinking about what type of motorbike I could just install my luggage and go with that, but the Full-Gas service team were working extremely hard on putting my bike back on the road. They knew that I can’t just hit the road solo with a bike has starting problems. They did everything they could that my one year planning work and the invested money would not just flush down the toilet.

They came up with an idea that lets take the bike once more apart because maybe the decompressing unit got some extreme heat and it does not work as it should. We took it apart again and change the camshaft on which this decompressing unit is installed and miracle happened the bike fires up every time we hit the starter button. I can’t say enough thanks for the guys in the service. Even more they treated me like family member, like if I was one of their colleague however I’m not a motorbike mechanic but during this time I felt like I was one of them. I learned a lot. The fact is that my bike starts and runs like a Swiss watch. I need to knock on wood because I have only rode 150 Kms with it but the bike seems good.

Thank You Full-Gas. I really appreciate your honesty and the care you showed towards me.

Now I just have to pack up and take off on 2015.05.09 at 13:00. The obligatory technical problem was fixed so from now on all I need to do is enjoy my trip. (Think positive, be positive!!!!)

3 thoughts on “2015.05.08. Még itthon / Still in Hungary

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s